Suomen Kädentaidot

Artesaaniosaaja 2024 -kilpailu

Artesaaniosaaja 2024 -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittaville ja kuluvan vuoden aikana valmistuville opiskelijoille. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.

Kilpailun tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön ja kädentaitojen arvostusta, edesauttaa vastavalmistuneiden opiskelijoiden ja taitavien käsityöläisten työllistymismahdollisuuksia ja edistää alan tietoisuutta. Alla vuoden 2023 kilpailun voittaja Kirsi Launiaisen kokemus kilpailuun osallistumisesta.

 

Artesaaniosaaja-tunnustuksesta luottoa omaan yritykseen

Artesaaniosaaja 2023 Kirsi Launiainen sekä palkinnon jakanut opetusneuvos Tiia Hintsa.

Opiskeluni Salon seudun ammattiopistossa design-tekstiilien valmistajaksi olivat jo loppusuoralla, kun opettajani kannusti minua osallistumaan Artesaaniosaaja 2023 -kilpailuun. Ensin ajattelin, etten osallistu, koska minulla oli kiireitä oman yrityksen perustamisen, verkkokaupan rakentamisen ja lopputyön parissa. Asia muistui uudestaan mieleeni pari päivää ennen ilmoittautumisen eräpäivää. Tuotteeni eivät mielestäni olleet kilpailuun tarpeeksi hyviä, mutta ajattelin että pystyisin sitten käyttämään esittelymateriaalia myöhemmin markkinoinnissa.

Materiaalien lähetys jäi viimeiselle päivälle ja melkein jätin koko homman kesken editointiohjelmien teknisten ongelmien takia. Näin jälkeenpäin olen iloinen, että päätin osallistua. Ilmoitus Artesaaniosaaja -kilpailun voitosta tuli täytenä yllätyksenä ja minulla kesti hetki sisäistää koko asia. Olen todella kiitollinen tunnustuksesta. Piirtäminen on ollut minulle intohimo pienestä asti. Olen onnellinen, että uskalsin tehdä alanvaihdon ja siirtyä luovalle alalle oma yritys tavoitteenani. Tuntuu hyvältä, että se palkitaan.

Messuosastoa varten sain paljon apua luokkakavereilta ja koululta, ison tilan täyttämiseksi minulle tehtiin myyntitelineet metalli- ja puupuolelta. Messuilla ollessani sain puhelun, että starttirahahakemukseni hyväksyttiin. Pari kuukautta voitosta valmistuin ja perustin yritykseni. Sain kilpailun voitosta paljon näkyvyyttä ja luottoa Kilatora Design -brändiini. Se toi myös lisäarvoa tuoteperheelleni ja kannusti minua hakemaan myöhemmin myönnettyä avainlippu-merkkiä.

Minulla on ihan uudenlaista luottoa omiin tuotteisiini ja luomuksiini.

 

 

KILPAILUN AIEMMAT VOITTAJAT

 

ARTESAANIOSAAJA 2024 -KILPAILUN AIKATAULU JA SÄÄNNÖT

  • Ilmoittaudu kilpailuun 30.9.2024 mennessä täyttämällä tällä sivulla oleva ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen voi tehdä opettaja tai opiskelija itse.
  • Lähetä esitysmateriaalisi 6.10.2024 mennessä osoitteeseen merja.korhonen@tampereenmessut.fi.
  • Finalistien ja voittajan valinta lokakuun 2024 puoliväliin mennessä (finalisteille ilmoitetaan henkilökohtaisesti).
  • Voittajan julkistus yleisölle ja palkitseminen Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 15.11.2024.
  • Kilpailuun voi osallistua kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittava opiskelija. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.
  • Kilpailutyön/-töiden tulee olla opiskelijan omia.

 

KILPAILUTÖIDEN ESITTELY
Kilpailuun osallistuvat opiskelijat laativat raadille vapaamuotoisen esittelyn itsestään sekä valmistamistaan ja suunnittelemistaan kilpailutöistä / -työstä kuvineen. Työ voi olla asiakkaalle tehty tuote, tila tai palvelu. Se voi olla osa jotain suurempaa kokonaisuutta, yhteistyö tai työskentelyä suunnittelijan kanssa.

Raadille toimitettava esittely toimii kuvauksena osallistujan osaamisesta. Esittelyssä tulee kertoa työn / töiden valmistusmateriaaleista ja tekniikoista, käyttötarkoituksesta, tuotteiden koko, työn, palvelun tai tuoteryhmän nimi, hinnoittelu sekä mahdolliset muut tiedot (esim. markkinointikelpoisuus, asiakaskunta, markkinointikanavat, jne.).
Esittely voi olla sähköinen tai perinteinen portfolio, Powerpoint-esitys tai video.

 

RAATI, ARVIOINTI, FINALISTIT JA VOITTAJA
Kilpailun raatiin kuuluvat Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja. Raati kiinnittää arvioinnissa huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin: työn laatu, esteettinen ja visuaalinen kokonaisuus, tekninen toimivuus, käyttötarkoitus, markkinointikelpoisuus, ajattomuus, työllistävyys, ekologisuus ja kestävä kehitys sekä esittelymateriaalin laatu, visuaalisuus ja informatiivisuus.

Raati valitsee kaikkien osallistujien joukosta 3–5 finalistia, jotka esitellään Suomen Kädentaidot -nettisivuilla. Näistä valitaan yksi voittaja. Finalisteille ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja kilpailun voittaja julkistetaan yleisölle sekä palkitaan messujen avajaisissa.

 

PALKINTO
Palkinnoksi kilpailun voittaja saa suunnitella sekä toteuttaa omista töistään Suomen Kädentaidot 2024 -messuille näyttelyn / osaston. Tampereen Messut Oy tarjoaa näyttelyn peruspuitteet (seinät, matto, sähköt, valaistus, nimikyltti). Lisäksi voittaja saa 500 euron rahapalkinnon.

 

LISÄTIEDOT KILPAILUSTA JA ESITTELYAINEISTON LÄHETYS:
Ohjelmatuottaja Merja Korhonen, Tampereen Messut Oy, p. 0207 701 237, merja.korhonen@tampereenmessut.fi

 

ILMOITTAUDU KILPAILUUN

Artesaaniosaaja 2024

Täytä alla olevat kentät ja lähetä osallistumistiedot.