Suomen Kädentaidot

Artesaaniosaaja 2023 -kilpailu

Artesaaniosaaja 2023 -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittaville ja kuluvan vuoden aikana valmistuville opiskelijoille. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.

Kilpailun tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön ja kädentaitojen arvostusta, edesauttaa vastavalmistuneiden opiskelijoiden ja taitavien käsityöläisten työllistymismahdollisuuksia ja edistää alan tietoisuutta. Alla vuoden 2022 kilpailun voittaja Tara Haukan kokemus kilpailuun osallistumisesta.

 

Kilpailumenestys kasvattaa itseluottamusta
oman tien kulkemiseen

Ulkopuolisen kannustuksen voimalla tulin osallistuneeksi Artesaaniosaaja -kilpailuun, vaikka en epäkaupallisen suuntautumiseni vuoksi uskonut mahdollisuuksiini menestyä. Valintani vuoden 2022 Artesaaniosaajaksi tuli itselleni suurena yllätyksenä – kuten myös messuosastoni herättämä kiinnostus, johon olin saanut esille vain muutaman suurehkon opinnäyte- ja harjoitustyön.

Opintojeni yhtenä tavoitteena Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa oli laajentaa aiempaa korjausrakentamisen osaamistani. Vanhojen rakennusten entisöinnissä pääsen nyt toteuttamaan haastavampia rakenneosia puusepän ammattitaidolla. Pystyn myös tarjoamaan korjauskohteisiin esimerkiksi laadukkaita puukalusteita vaihtoehdoksi sarjatuotetuille teollisille tuotteille. Opinahjoni monipuoliset materiaalivarat ja kattava työstökonevalikoima mahdollistivat paneutumiseni vaativimpiinkin hienopuusepän tekniikoihin.

Puusepän ammatti oli jo pitkään ollut salainen haaveeni. Jatkan ammattini harjoittamista entistä laajemmalta pohjalta ja paremmin eväin. Osaamiseni karttumisen ja kilpailumenestyksen vaikutukset näkyvät pidemmällä aikavälillä. Kilpailuvoiton arvokkain anti itselleni on ehkä sittenkin luottamuksen vahvistuminen ja usko oman polun kantavuuteen.

 

KILPAILUN AIEMMAT VOITTAJAT

 

ARTESAANIOSAAJA 2023 -KILPAILUN AIKATAULU JA SÄÄNNÖT

  • Ilmoittaudu kilpailuun 2.10.2023 mennessä täyttämällä tällä sivulla oleva ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen voi tehdä opettaja tai opiskelija itse.
  • Lähetä esitysmateriaalisi 8.10.2023 mennessä osoitteeseen merja.korhonen@tampereenmessut.fi.
  • Finalistien ja voittajan valinta lokakuun 2023 puoliväliin mennessä (finalisteille ilmoitetaan henkilökohtaisesti).
  • Voittajan julkistus yleisölle ja palkitseminen Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 17.11.2023.
  • Kilpailuun voi osallistua kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittava opiskelija. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.
  • Kilpailutyön/-töiden tulee olla opiskelijan omia.

 

KILPAILUTÖIDEN ESITTELY
Kilpailuun osallistuvat opiskelijat laativat raadille vapaamuotoisen esittelyn itsestään sekä valmistamistaan ja suunnittelemistaan kilpailutöistä / -työstä kuvineen. Työ voi olla asiakkaalle tehty tuote, tila tai palvelu. Se voi olla osa jotain suurempaa kokonaisuutta, yhteistyö tai työskentelyä suunnittelijan kanssa.

Raadille toimitettava esittely toimii kuvauksena osallistujan osaamisesta. Esittelyssä tulee kertoa työn / töiden valmistusmateriaaleista ja tekniikoista, käyttötarkoituksesta, tuotteiden koko, työn, palvelun tai tuoteryhmän nimi, hinnoittelu sekä mahdolliset muut tiedot (esim. markkinointikelpoisuus, asiakaskunta, markkinointikanavat, jne.).
Esittely voi olla sähköinen tai perinteinen portfolio, Powerpoint-esitys tai video.

 

RAATI, ARVIOINTI, FINALISTIT JA VOITTAJA
Kilpailun raatiin kuuluvat Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja. Raati kiinnittää arvioinnissa huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin: työn laatu, esteettinen ja visuaalinen kokonaisuus, tekninen toimivuus, käyttötarkoitus, markkinointikelpoisuus, ajattomuus, työllistävyys, ekologisuus ja kestävä kehitys sekä esittelymateriaalin laatu, visuaalisuus ja informatiivisuus.

Raati valitsee kaikkien osallistujien joukosta 3–5 finalistia, jotka esitellään Suomen Kädentaidot -nettisivuilla. Näistä valitaan yksi voittaja. Finalisteille ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja kilpailun voittaja julkistetaan yleisölle sekä palkitaan messujen avajaisissa.

 

PALKINTO
Palkinnoksi kilpailun voittaja saa suunnitella sekä toteuttaa omista töistään Suomen Kädentaidot 2023 -messuille näyttelyn / osaston. Tampereen Messut Oy tarjoaa näyttelyn peruspuitteet (seinät, matto, sähköt, valaistus, nimikyltti). Lisäksi voittaja saa 500 euron rahapalkinnon.

 

LISÄTIEDOT KILPAILUSTA JA ESITTELYAINEISTON LÄHETYS:
Ohjelmatuottaja Merja Korhonen, Tampereen Messut Oy, p. 0207 701 237, merja.korhonen@tampereenmessut.fi

 

KILPAILUUN OSALLISTUMINEN ON PÄÄTTYNYT