Artesaaniosaaja 2022 -kilpailu | Suomen Kädentaidot
Suomen Kädentaidot

Artesaaniosaaja 2022 -kilpailu

Artesaaniosaaja 2022 -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittaville ja kuluvan vuoden aikana valmistuville opiskelijoille. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.

Kilpailun tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön ja kädentaitojen arvostusta, edesauttaa vastavalmistuneiden opiskelijoiden ja taitavien käsityöläisten työllistymismahdollisuuksia ja edistää alan tietoisuutta. Alla vuoden 2019 kilpailun voittaja Jenni Vanhasen kokemus kilpailuun osallistumisesta.

 

Kilpailu ponnauttaa osaamisesi käsityökansan tietoisuuteen
Kilpailuun osallistuminen antoi syyn miettiä tarkkaan, mitä erityistä osaamista minulla on ja miten tuon kilpailuhakemuksessa taitoni esiin yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi. Kolmen parhaan joukkoon pääseminen oli valtavan hienoa. Voitto oli paras palkinto siitä työstä, jota päämäärätietoisesti tein opintojeni aikana.

Voitto toi valtavan suuren näkyvyyden sekä messuilla että eri medioissa. En olisi mitään muuta kautta tavoittanut samaa kohderyhmää yhtä tehokkaasti. Voitto rohkaisi minua siirtymään päätoimiseksi yrittäjäksi alalle ja tavoittelemaan yhä laajempaa asiakaskuntaa.

Voitto siivitti varmasti menestystäni myös kansainvälisesti. Sain kirjoittaa amerikkalaiseen ryijykirjaan oman osuuteni, sain kutsun villafestivaaleille Marylandiin ja minut valittiin mukaan Suomen delegaatioon edustamaan Suomea perinnekäsityöpäiville kansainvälisesti. Sain kunnian vastaanottaa myös Taito-palkinnon vuonna 2020.
Pandemiasta huolimatta pidin useita verkkokursseja, joista viimeisimmällä oli mukana yli 570 ryijykurssilaista.

 

KILPAILUN AIEMMAT VOITTAJAT

 

ARTESAANIOSAAJA 2022 -KILPAILUN AIKATAULU JA SÄÄNNÖT

  • Ilmoittaudu kilpailuun 3.10.2022 mennessä täyttämällä tällä sivulla oleva ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen voi tehdä opettaja tai opiskelija itse.
  • Lähetä esitysmateriaalisi 9.10.2022 mennessä osoitteeseen johanna.hannelius@tampereenmessut.fi.
  • Finalistien ja voittajan valinta lokakuun 2022 puoliväliin mennessä (finalisteille ilmoitetaan henkilökohtaisesti).
  • Voittajan julkistus yleisölle ja palkitseminen Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 18.11.2022.
  • Kilpailuun voi osallistua kuluvan vuoden aikana taideteollisuusalan perustutkinnon, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittava opiskelija. Kilpailuun voi siis osallistua kädentaitoalan opiskelija, vaikka tutkintonimike ei olisikaan artesaani.
  • Kilpailutyön/-töiden tulee olla opiskelijan omia.

 

KILPAILUTÖIDEN ESITTELY
Kilpailuun osallistuvat opiskelijat laativat raadille vapaamuotoisen esittelyn itsestään sekä valmistamistaan ja suunnittelemistaan kilpailutöistä / -työstä kuvineen.
Työ voi olla asiakkaalle tehty tuote, tila tai palvelu. Se voi olla osa jotain suurempaa kokonaisuutta, yhteistyö tai työskentelyä suunnittelijan kanssa. Raadille toimitettava esittely toimii kuvauksena osallistujan osaamisesta. Esittelyssä tulee kertoa työn / töiden valmistusmateriaaleista ja tekniikoista, käyttötarkoituksesta, tuotteiden koko, työn, palvelun tai tuoteryhmän nimi, hinnoittelu sekä mahdolliset muut tiedot (esim. markkinointikelpoisuus, asiakaskunta, markkinointikanavat, jne.).
Esittely voi olla sähköinen tai perinteinen portfolio, Powerpoint-esitys tai video.

 

RAATI, ARVIOINTI, FINALISTIT JA VOITTAJA
Kilpailun raatiin kuuluvat Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja. Raati kiinnittää arvioinnissa huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin: työn laatu, esteettinen ja visuaalinen kokonaisuus, tekninen toimivuus, käyttötarkoitus, markkinointikelpoisuus, ajattomuus, työllistävyys, ekologisuus ja kestävä kehitys sekä esittelymateriaalin laatu, visuaalisuus ja informatiivisuus.

Raati valitsee kaikkien osallistujien joukosta 3–5 finalistia, jotka esitellään Suomen Kädentaidot -nettisivuilla. Näistä valitaan yksi voittaja. Finalisteille ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja kilpailun voittaja julkistetaan yleisölle sekä palkitaan messujen avajaisissa.

 

PALKINTO
Palkinnoksi kilpailun voittaja saa suunnitella sekä toteuttaa omista töistään Suomen Kädentaidot 2022 -messuille näyttelyn / osaston. Tampereen Messut Oy tarjoaa näyttelyn peruspuitteet (seinät, matto, sähköt, valaistus, nimikyltti). Lisäksi voittaja palkitaan 500 euron stipendillä.

 

LISÄTIEDOT KILPAILUSTA JA ESITTELYAINEISTON LÄHETYS:
Ohjelmatuottaja Johanna Hannelius, Tampereen Messut Oy, p. 0207 701 216, johanna.hannelius@tampereenmessut.fi

 

Kilpailun ilmoittautumisaika on päättynyt.